Fietsend door de stad vallen de vele 'Swap fietsen' steeds meer op. Je 'swapt' als je gemak wilt. Een lease fiets voor 15 euro per maand, elektrisch voor 75 euro. Lekke band, even bellen en je fiets wordt omgewisseld voor een andere.
Je ziet vooral jongeren op deze fietsen rijden en soms denk je daarbij 'hoezo je opwinden over een studieschuld...'
Ook scholieren stappen steeds vaker op de Swap fiets, ze beschikken zeer waarschijnlijk over ouders die ook ontzorgd willen worden. Weinig mis mee zou je zeggen. De scootertjes zijn verdwenen, er wordt massaal gefietst op prima fietsen.
Het is echter ook een bewijs dat de stad steeds meer 'veryupt'. Dure huizen, leaseauto's voor de ouders, lease fietsen voor de kinderen. Kinderen bij voorkeur naar het categoraal gymnasium of naar een VWO-school.
Studenten die de hoge kamerprijzen kunnen combineren met de maandelijkse lease-lasten. Eindigend met een (te) hoge studieschuld of het geluk van babyboomers als ouders.
Daarnaast de stedeling die al lang in de stad woont, het 'geluk' heeft al lang in hetzelfde huis te wonen maar geen hoog inkomen heeft, zijn kind naar het VMBO ziet gaan, met moeite de sportclub kan betalen en op de markt of bij de Lidl zijn boodschappen haalt. Een bevolkingsgroep die onder druk staat. Elk vrijkomend huis gaat voor de hoofdprijs naar de 'Swap-generatie". De goedkope Turkse supermarkt wordt ingewisseld voor de coffee bar of het vegan restaurant.
Al fietsend of lopend door de stad zie je de voortwoekerende tweedeling in onze samenleving uitvergroot in zoiets simpels als een fiets. Nu nog vooral in stedelijke gebieden in de Randstad en in studentensteden maar de tweedeling is onderhuids natuurlijk in heel Nederland een gegeven. Onze (neo)liberale samenleving lijkt steeds meer op de Angelsaksiche, waar het uitgangspunt is dat je zelf je toekomst in handen hebt. Je haakt aan of niet maar dat is jouw verantwoordelijkheid.
Het is bij ons nog niet zo erg als in bijvoorbeeld Londen waar in het centrum ondertussen tentenkampen verschijnen waar de niet aangehaakte bewoner zijn of haar leven moet doorbrengen of het midwesten van de VS waar mensen vooral in trailerparken wonen.
Maar hoe lang nog? Er zijn geen huizen meer voor de modale jongeren, voor de eenverdiener, voor mensen die alleen komen te staan. Ze moeten gaan wonen in recreatieparken of wonen in bij hun ouders. Er is geen visie bij de (neo)liberale partijen, en bij de populisten. VVD, CDA en ook D66 hebben hun regeringsjaren niet gebruikt om een visie te ontwikkelen laat staan dat ze hebben gekozen voor de 'gewone' man/vrouw. Prioriteit lag en ligt bij de grote bedrijven, de projectontwikkelaars en bij de internationale belasting ontduikers die terecht kunnen in het belastingparadijs Nederland.
Hoe lang nog....?